یک عضو فراری گروه شبهنظامی حماس که «عملیات تروریستی این گروه را در کرانه باختری اداره» و در نهاد رهبری گروه خدمت میکرد، هماینک در شمال لندن در آپارتمانی در یک ساختمان تحت پوشش مسکن ارزانقیمت برای افراد کمدرآمد زندگی میکند. نشریه ساندیتایمز نوشته است که یکپنجم ساکنان این ساختمان، یهودیان بریتانیاییاند.
به گزارش نشریه بریتانیایی ساندیتایمز، محمد قاسم صوالحه که اینک ۶۲ ساله است، با استفاده از گذرنامه یکی از بستگانش، خود را از دید سامانه امنیتی اسرائیل پنهان نگه داشت و در دهه ۱۹۹۰ خود را به بریتانیا رساند، سپس توانست گذرنامه بریتانیایی بگیرد.
ساندیتایمز نوشته است که اسناد وزارت دادگستری ایالات متحده در ۲۰۰۴ نشان میدهد که صوالحه در بدو ورود به بریتانیا، به کار برای حماس ادامه داد و درباره «احیای» اقدامات تروریستی در اسرائیل و همچنین کمک به پولشویی برای تامین مالی فعالیتها در کرانه باختری و نوار غزه، با حماس مذاکرات مخفیانه داشت.
او در ۲۰۱۹ در چارچوب هیئت رسمی حماس به مسکو رفت و با معاون وزیر خارجه ولادیمیر پوتین ملاقات کرد، و بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷ در دفتر سیاسی حماس خدمت کرد. عکسهایی از او با اسماعیل هنیه، رهبر حماس، که در سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۲ گرفته شده، نیز موجود است.
محمد قاسم صوالحه در ۲۰۰۹ بیانیهای را امضا کرد که در آن خدا را به دلیل «شکست یهودیان صهیونیست» شکر میکند، و خواستار ارسال سلاح به غزه و تشکیل «جبهه سوم جهادی» در مناطق فلسطینی در کنار عراق و افغانستان شد.
وزارت دفاع اسرائیل، صوالحه را عضو رسمی حماس معرفی کرده است و در صورت بازگشت به آن منطقه بازداشت خواهد شد.
بریتانیا در ۲۰۰۱ شاخه نظامی حماس را سازمانی تروریستی اعلام کرد. خودداری بریتانیا از تروریستی اعلام کردن شاخه سیاسی حماس، موجب بروز ابهاماتی شد؛ به این معنی که صوالحه گویی مرتکب خلاف نشده است و بریتانیا هرگز علیه او اعلام جرم نکرده است. در نوامبر ۲۰۲۱، دولت بریتانیا موضع خود را تغییر داد و حماس را سازمانی تروریستی اعلام کرد و گفت تمایزی میان شاخههای آن قائل نیست.
با اینکه وزارت کشور بریتانیا میگوید هر کسی که خشونتهای تروریستی را «تحریک، توجیه یا تکریم کند» یا «جویای تحریک دیگران به فعالیتهای تروریستی باشد» از گرفتن شهروندی بریتانیا محروم است، صوالحه بهرغم فعالیتهای بحثبرانگیزش در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی، گذرنامه بریتانیایی گرفت.
او که همسر و چهار فرزند دارد، در ۲۰۰۳ خانه دوطبقهای را دارای حیاط و گاراژ در محله بارنت در شمال لندن، از خانههایی که دولت با شرایط خاص و با قیمت ارزان به افراد کمدرآمد ارائه میدهد، کرایه کرد و هنوز در آن خانه زندگی میکند.
به گفته دفتر آمار ملی بریتانیا، حدود ۵۶ هزارو ۶۱۶ یهودی که تقریبا حدود یکپنجم جمعیت یهودی بریتانیا است، در محله بارنت زندگی میکنند و خانه صوالحه کمتر از ده دقیقه با دو کنیسه یهودیان فاصله دارد.
صوالحه و همسرش در ژوئن ۲۰۲۱ کوشیدند با استفاده از بند قانونی حق مستاجران برای خرید مسکن، خانه محل سکونتشان را به قیمت ۳۲۰ هزار و ۷۰۰ پوند خریداری کنند. شورای شهر بارنت برای آنان بیش از ۱۱۲ هزار دلار تخفیف گرفت و آنان آنجا را نقد و بدون وام مسکن، خریدند.
بر اساس طرح قانونی مزبور، مستاجران شهرداری میتوانند در بازار ملک، از تخفیف در ارزش محل سکونت خود برخوردار شوند. ساندیتایمز نوشته است که میانگین قیمت خانه در این منطقه نزدیک به ۶۰۰ هزار پوند است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رئیس شورای محله گفته است که بازنگری در این خصوص آغاز شده است و با سایر طرفها، از جمله پلیس و دولت، ارتباط برقرار خواهد شد. او گفت که تمام مستاجران شهرداری، بر اساس نیازشان، از امتیاز مسکن ارزان برخوردار شدهاند. به گفته او، روند تصمیمگیری و ارائه مسکن به مستاجر، مستلزم بررسی سوءپیشینه سیاسی افراد متقاضی نیست، و قانون حق مستاجر برای خرید مسکن نیز مشمول بررسی سوءپیشینه نمیشود.
او همچنین گفت که در ۲۰۲۰، گروه «وکلای بریتانیا برای اسرائیل» مسئله پیشینه صواحله را به مسئولان شورا اطلاع دادند و آنان هم فورا مسئله را به واحد ضدتروریسم منتقل کردند.
با این حال، به گزارش ساندیتایمز به نقل از یک سخنگوی شورا، پیگیری لازم انجام نشد و اقدامی صورت نگرفت.
وزارت دادگستری آمریکا در ۲۰۰۴ در کیفرخواستی، صواحله را جزو افراد همدست در زمینه تامین مالی فعالیتهای تروریستی در اسرائیل، از جمله تامین پول برای خرید اسلحه مجریان قانون آمریکا معرفی کرد. در این کیفرخواست آمده است که او رهبر نظامی حماس در کرانه باختری بوده، و از او با عنوان مسئول عملیات تروریستی حماس نام برده شده است.
صواحله در کرانه باختری در دورانی که آن منطقه در اشغال اردن بود، متولد شد. زمانی که در پی انتفاضه اول در ۱۹۸۷ حماس تاسیس شد، او ۲۶ ساله بود. به گفته مقامهای اسرائیلی، او اندکی پس از کمک به استقرار و حضور حماس در کرانه غربی، مستقیما با این سازمان مرتبط شد. اسرائیل در اکتبر ۱۹۹۰ صوالحه را تحتتعقیب قرار داد. او نخست به اردن گریخت و سپس خود را به بریتانیا رساند.
در کیفرخواست آمده است که صوالحه در ۱۹۹۲ با ماموران دیگر حماس درباره نیاز به «احیای عملیات تروریستی در کرانه باختری» دیدار و گفتوگو کرد و در این دیدار «اعضایی از حماس را که هنوز در کرانه باختری بودند و میشد از آنها استفاده کرد»، نام برد. یکی از آنها صلاح العاروری، معاون رهبر حماس و بنیانگذار گردانهای عزالدین قسام، شاخه نظامی آن، بود. آمریکا برای دستگیری العاروری پنج میلیون دلار جایزه تعیین کرده است.
صوالحه در آن پرونده تفهیم اتهام نشد.
او در ۱۹۹۹ به مسند مدیر انجمن اسلامی بریتانیا، گروه سنیمذهبی که برای مخالفت با جنگ [آمریکا و بریتانیا با صدامحسین در] عراق، به شهرت رسید، منصوب شد. بررسی دولت بریتانیا سپس این انجمن را نهادی وابسته به اخوانالمسلمین توصیف کرد.
در مستندی از بیبیسی جهانی در ۲۰۰۶، صوالحه را «مغز متفکر اغلب راهبردهای سیاسی و نظامی حماس» دانسته است. در این مستند آمده است که با اینکه دستگاه اطلاعات و امنیت بریتانیا او را میشناخت، مقامها اجازه دادند که آزادانه فعالیت کند.
صوالحه در ۲۰۰۹ همراه با ۹۰ روحانی، اعلامیهای را امضا کرد که حماس را «دولت مشروع و منتخب فلسطینی» اعلام میکرد و خواستار «جهاد و مقاومت در مقابل اشغالگر» میشد.
او بعدا مدیر مسجد فینزبریپارک شد که امام آن ابو حمزه، اسلامگرای مصری، بود.
ارتباط مداوم او با حماس در ۲۰۱۷ و هنگامی محرز شد که در یک هیئت رسمی به روسیه رفت. دولت پوتین روابط دیرینهای با حماس دارد و ابوموسی محمد ابومرزوق، تروریستی که در آن زمان، آمریکا او را «مرد شماره دو حماس» خوانده بود، در راس این هیئت قرار داشت.
صوالحه در آن سفر با میخائیل بوگدانوف، معاون وزارت خارجه روسیه، ملاقات کرد. وبسایت حماس، صوالحه را عضو «دفتر سیاسی» خود معرفی کرد. شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا گفته بود که این دفتر «نهاد اصلی تصمیمگیری» حماس و تعیینکننده «سیاستهای نظامی و سیاسی و اجتماعی» آن است. صوالحه در ۲۰۱۹ نیز به روسیه سفر کرد.
وبسایت «شورای مفتیها»، نهادی در جامعه مسلمانان روسیه، صوالحه را «رئیس بخش سیاست خارجی حماس» معرفی کرد. وزارت امور راهبردی اسرائیل در ۲۰۱۹ در گزارشی، گفت که صوالحه «نماینده حماس در بریتانیا» است.
به نوشته ساندیتایمز، صوالحه با سیاستمداران بریتانیایی ارشد نیز ملاقات کرده است. جرمی کوربین در ۲۰۱۵، اندکی پیش از اینکه رهبر حزب کارگر شود، میزبان او در جلسهای درباره غزه بود، و حمزه یوسف که اینک وزیر اول اسکاتلند است، او را در ۲۰۰۸ ملاقات کرد.
ساندیتایمز نوشته است که از ۲۰۲۱ که بریتانیا حماس را گروهی تروریستی اعلام کرد، صوالحه بیسروصدا زندگی میکند و گفته میشود که بین استانبول و لندن در رفتوآمد است. ترکیه و قطر روابط نزدیکی با حماس دارند و بسیاری از اعضا و رهبران حماس در ترکیه زندگی میکنند.
افشای زندگی و فعالیتهای آزادانه صوالحه به مثابه یکی از رهبران حماس، پرسشهایی در سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی بریتانیا ایجاد کرده است.
هفته گذشته یکی از مشاوران وزارت کشور بریتانیا هشدار داد که بریتانیا «فضایی مطلوب» برای یهودستیزی فراهم کرده است.